Έχετε «γκουγκλάρει» τον εαυτό σας; Έχετε βρει κάποιες πληροφορίες που δεν θέλετε πια να φαίνονται σε όποιον σας ψάξει και σκέφτεστε τι μπορείτε να κάνετε ώστε να «καθαρίσετε» τον εαυτό σας; Αναρωτιέστε όμως πώς θα το πετύχετε και έαν τελικά τα «ίχνη» σας απο το ίντερνετ είναι εφικτό να διαγραφούν οριστικά;
Στις ερωτήσεις σας απαντά η λέκτορας Εγκληματολογίας και διευθύντρια του Διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας (CSI Institute), Κέλλυ Ιωάννου παρουσιάζοντας μέσω του Newsbeast τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε για να φτάσατε στον στόχο σας.
«Εν μέρει μπορούμε να διαγράψουμε κάτι το οποίο έχουμε αναρτήσει στο διαδίκτυο για παράδειγμα φωτογραφίες, σχόλια, αναρτήσεις κλπ. Πατώντας απλά την επιλογή ”διαγραφή” και αυτομάτως η εκάστοτε ανάρτηση, φωτογραφία ή σχόλιο, παύει να εμφανίζεται» σημειώνει η Κέλλυ Ιωάννου εξηγώντας όμως πως «ωστόσο, αυτή είναι η μισή αλήθεια».
«Στην πραγματικότητα, εμείς μπορεί να έχουμε διαγράψει κάτι που έχουμε αναρτήσει στο προσωπικό μας προφίλ ή σε κάποια άλλη ιστοσελίδα, αλλά αυτό θα παραμένει ”εκεί”. Με απλά λόγια, αυτό σημαίνει ότι ακόμα και αν το έχουμε διαγράψει, και δεν είναι ορατό σε εμάς ή σε τρίτους, παραμένει στη βάση δεδομένων της εκάστοτε σελίδας, με αποτέλεσμα να μπορεί να ανακτηθεί ανά πάσα στιγμή.
Επιπρόσθετα, δεν πρέπει να αγνοούμε πως για όσο διάστημα υπήρξε αναρτημένο κάποιο στοιχείο μας, κάποιος άλλος θα μπορούσε να το έχει αποθηκεύσει ή να το έχει κάνει screenshot, με αποτέλεσμα αυτό να συνεχίσει να κυκλοφορεί, ακόμα και αν εμείς το έχουμε διαγράψει. Σχετικά με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα πράγματα είναι πιο καθησυχαστικά, καθώς μπορούμε είτε να διαγράψουμε τα διαδικτυακά μας προφίλ, είτε να τα απενεργοποιήσουμε» συμπληρώνει ηλέκτορας Εγκληματολογίας και διευθύντρια του Διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας.
«Αν και η ολική διαγραφή των ψηφιακών μας ιχνών είναι αρκετά δύσκολη… δεν είναι και αδύνατη»
Ξεκαθαρίζοντας πως «αν και η ολική διαγραφή των ψηφιακών μας ιχνών είναι αρκετά δύσκολη» η Κέλλυ Ιωάννου διαμηνύει ότι «δεν είναι και αδύνατη».
«Αρχικά, με μια αναζήτηση του εαυτού μας στο Google, μπορούμε να μάθουμε πόσα γνωρίζει το διαδίκτυο για εμάς. Πληκτρολογώντας το ονοματεπώνυμό μας στις μηχανές αναζήτησης, θα ελέγξουμε τα αποτελέσματα, τουλάχιστον στις πέντε πρώτες σελίδες, και έπειτα θα συνδυάσουμε την αναζήτηση του ονόματός μας με τον αριθμό τηλεφώνου ή τη διεύθυνση κατοικίας μας για να δούμε τι εμφανίζεται. Ιδιαίτερα προσεχτικοί πρέπει να είμαστε και με τις ρυθμίσεις απορρήτου των υπηρεσιών που χρησιμοποιούμε. Κάποιες πλατφόρμες, όπως για παράδειγμα το Facebook, διαθέτουν μια επιλογή στις ρυθμίσεις απορρήτου που μας επιτρέπει να προστατεύουμε το περιεχόμενο και τις επαφές μας, ώστε να μην εμφανίζονται στα αποτέλεσματα των μηχανών αναζήτησης» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Πώς μπορείτε να περιορίσετε το ψηφιακό σας αποτύπωμα;
Σύμφωνα με την Κέλλυ Ιωάννου υπάρχουν διάφοροι τρόποι που μας επιτρέπουν να περιορίσουμε το ψηφιακό μας αποτύπωμα.
«Διαγράψτε ό,τι δεν είναι απαραίτητο» τονίζει η λέκτορας Εγκληματολογίας και διευθύντρια του Διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας και σημειώνει: «Αν ανησυχείτε για αυτά που μπορεί να γνωρίζουν οι άλλοι για εσάς, ξεκινήστε διαγράφοντας πολύ παλιές αναρτήσεις, φωτογραφίες κλπ, από την εποχή που ήσασταν έφηβοι, ή οτιδήποτε άλλο που ενδεχομένως να σας εκθέτει. Προστατέψτε την ιδιωτικότητά σας.
Μην προβαίνετε σε ανάρτηση προσωπικών πληροφοριών και στοιχείων που δημιουργούν ανεμπόδιστη πρόσβαση στις ζωές σας όπως για παράδειγμα την κοινοποίηση της παρουσίας σας. Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ιδιωτικότητα είναι εξίσου σημαντική και για τους φίλους και για την οικογένεία σας. Συνεπώς θα ήταν συνετό να διαγράψετε τις φωτογραφίες που εμφανίζονται μαζί σας, ειδικά εάν τις έχετε αναρτήσει χωρίς τη συναίνεσή τους.
Ζητήστε από τη Google να αφαιρεθούν οι προσωπικές σας πληροφορίες. Εφόσον πρώτα έχετε ”καθαρίσει” κάποια προσωπικά στοιχεία μόνοι σας, χρησιμοποιήστε το νέο εργαλείο που διαθέτει η Google για να αφαιρέσετε προσωπικές σας πληροφορίες από τα αποτελέσματα αναζήτησης» προσθέτει.
Μπορούμε να μειώσουμε τη πιθανότητα να παραβιαστούν τα προσωπικά μας στοιχεία και τι πρέπει να κάνουμε για να το καταφέρουμε;
«Η πρόληψη είναι ίσως η μεγαλύτερη εγγύηση για εμάς. Θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεχτικοί όταν δημοσιεύουμε κάτι στο διαδίκτυο, καθώς αυτό μελλοντικά μπορεί να μας εκθέσει ή να μας δημιουργήσει κάποιο άλλο πρόβλημα. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να μην μοιραζόμαστε τα πάντα στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε με ακρίβεια, ποιοι είναι οι διαδικτυακοί παραλήπτες καθώς και με ποιο τρόπο θα χρησιμοποιήσουν την πληροφορία που λαμβάνουν» λέει μιλώντας στο Newsbeast η Κέλλυ Ιωάννου.
Είναι προτιμότερο να έχουμε ένα «κλειστό» προφίλ, όπου μόνο όσοι είναι στη λίστα των φίλων μας θα μπορούν να βλέπουν αυτά που ανεβάζουμε, ή έστω να επιλέξουμε τις ρυθμίσεις απορρήτου στο λογαριασμό μας, και να ορίσουμε εμείς τους παραλήπτες των αναρτήσεών μας, διευκρινίζει.
Η διευθύντρια του Διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας (CSI Institute) υπογραμμίζει ότι είναι εξαιρετικής σημασίας η επιλογή των διαδικτυακών μας φίλων. «Αποδεχόμαστε και στέλνουμε αντίστοιχα αιτήματα φιλίας μόνο σε άτομα που γνωρίζουμε και στην πραγματικη μας ζωή. Ακόμα, δεν πρέπει να μοιραζόμαστε τα προσωπικά μας στοιχεία (διεύθυνση, τηλέφωνο, κωδικούς κλπ) στο διαδίκτυο. Υπάρχει κίνδυνος είτε να διαρρεύσουν, είτε ο χρήστης να πέσει θύμα κάποιας απάτης, ή ακόμα και εγκληματικής ενέργειας» δηλώνει και συμπληρώνει «είναι αρκετά βοηθητικό να χρησιμοποιούμε VPN. Το VPN είναι ένα επιπλέον επίπεδο προστασίας που διασφαλίζει ότι η σύνδεση και η τοποθεσίας μας είναι κρυπτογραφημένη. Κατ’ επέκταση αποτρέπει τους χάκερς από το να αποκτήσουν πρόσβαση στα προσωπικά μας δεδομένα».
Πώς θα προφυλαχθείτε από τους κινδύνους του διαδικτύου
Τι θα πρέπει όμως να κάνετε ώστε να προφυλαχθείτε από τους κινδύνους που υπάρχουν στο διαδίκτυο; «Αρχικά, για να μπορέσουμε να έχουμε μια ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο θα πρέπει να γνωρίζουμε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί, όπως και μια πραγματική κοινωνία, με τη διαφορά ότι υφίσταται σε ψηφιακή μορφή» απαντά η Κέλλυ Ιωάννου.
«Συνοψίζοντας, όσα αναφέρθηκαν, τα βασικά βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν για να προφυλαχθούμε από τους κινδύνους του διαδικτύου είναι τα εξής: Εάν θέλουμε να περιορίσουμε το ψηφιακό μας αποτύπωμα, θα πρέπει να επιλέξουμε τις κατάλληλες ρυθμίσεις απορρήτου στην εκάστοτε πλατφορμα. Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε και στη Google. Θα πρέπει να αναρτούμε το οτιδήποτε με σύνεση και αναλογιζόμενοι πιθανές μελλοντικές συνέπειες. Το ίδιο θα πρέπει να συμβαίνει και όταν αναρτούμε περιεχόμενο που εκτός από εμάς, αφορά και άλλα άτομα (πχ. οικογένεια, φίλους). Πρέπει να θυμόμαστε πως ο τι ανεβαίνει στο διαδίκτυο, μένει για πάντα εκεί, ακόμα και αν εμείς το διαγράψουμε.
Είναι προτιμότερο να διατηρούμε ”κλειστά” τα προφίλ μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να έχουμε επιλέξει τις απαραίτητες ρυθμίσεις απορρήτου, ώστε να περιορίζουμε την πρόσβαση σε αυτά που αναρτούμε. Καλό θα ήταν επίσης να μην προσθέτουμε άγνωστα άτομα στη λίστα των φίλων μας. Δεν ξέρουμε ποτέ ποιος και πως θα χρησιμοποιήσει το οτιδήποτε. Είναι πολύ σημαντικό να μην δίνουμε σε κανέναν τα προσωπικά μας στοιχεία, όπως διεύθυνση κατοικίας, τηλέφωνο, κωδικούς, τραπεζικούς λογαριασμούς κλπ» μας εξηγεί.
«Η χρήση του VPN είναι πολύ σημαντική για την ασφαλή μας πλοήγηση στο διαδίκτυο. Εκτός του ότι, κρατάει κρυμμένη τη σύνδεσή μας και την τοποθεσία μας – πράγμα που αποτρέπει τους χάκερς να αποκτήσουν πρόσβαση στον υπολογιστή, τηλέφωνό μας, και κατ’ επέκταση στα προσωπικά μας δεδομένα, μας προφυλάσσει και από κακόβουλα λογισμικά που μπορεί να βλάψουν τον υπολογιστή ή τηλέφωνό μας, και να υποκλέψουν τα προσωπικά μας δεδομένα» σημειώνει κλείνοντας η διευθύντρια του Διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας.
Πηγή: newsbeast.gr
Share
STAY IN THE LOOP